MŇAMŇAMÓZNÍ RECEPTY 

Zde jsou vesele nevšední recepty a ochutnávky z kuchařské tvořivosti 

Ochutnávka dvou receptů  z krátké přírodní kuchařky

Čtyři roční období

            

                  PODZIM

PAŠTIKA ZÁŘIVÉ ROHY HOJNOSTI

Podzimní paleta drobných chutí aneb co les vysypal labužník si nasbíral

Babí léto zmalovalo lesy fantazií svých zlatohnědých barev a mezi davem šustících stromů se vyrojili milióny neposedných mušek vhodných do marinády. Červeně kropenatí křupaví brouci střevlíci rejdí po pěšinkách i v suchém jehličí podobni oživlým čili papričkám. Když zvedneme kameny obalené župánkem mechu objevíme pod nimi tajemné stonožky dosud zcela neprobádaných chutí. O pár kroků dál u pařezu zběsile běhají rozhrnutým mraveništěm jeho pracovití obyvatelé naplněni svěže kyselým balzamikem. Šťavnaté modré masařky ztučněly letními hody a líně bzučí kolem čerstvých mufloních kobylinců a červíci zvědavě vystrkují svoje zfetované hlavičky z hořkých chorošů. Na perleťových houpačkách pavučin svítí zapadajícím sluncem pozlacení pavouci a svými miniaturními osmi stehýnky volají po grilování, zatímco ve stínech u jezírka poletují křehké chuťovky slaných vážek. V ten čas vyráží labužník vybaven jemnou sítí a čtyř litrovou nádobou do lesa nafasovat ingredience na podzimní paštiku. Stačí mu jen procházet lesem a kolem sebe i pod sebou mávat, vláčet a lapat sítí. Z ní pak nachytané ingredience pečlivě vyklepávat do připravené nádoby až po její úplné naplnění.

Recept na PAŠTIKU ZÁŘIVÉ ROHY HOJNOSTI

Příprava této chutné paštiky mnoha tváří je opět jednoduchá. Doma v kuchyni vysypeme bez zbytečného třídění všechen přírodní úlovek polétavého i nepolétavého přírodního obyvatelstva z čtyřlitrové nádoby do široké mísy. Přidáme dvě lžíce měkkého tvarohu, 1 sýr Romadúr, 1 pečlivě rozmačkanou hrušku máslovku bez jaderníku a pečlivě mícháme až vznikne tuhá hmota kterou podle chuti zředíme cca jedním 1 decilitrem ginu Bombay Sapphyre. Zjemníme ji dvěma syrovými křepelčími vejci. Opět vše promícháme a pak pokapeme kozím mlékem. Paštiku necháme tři až čtyři dny uležet v chladnici. Poté ji propasírujeme špičákem a naplníme do vydlabaných červených, žlutých a zelených paprikových lusků. Konzumujeme je bez příboru stylem Hot dog. Vhodný nápoj je červené víno nebo silný černý čaj

TIP: Pro milovníky kyselejších chutí je dobrou volbou potřít před naplněním vnitřek paprikových lusků šťávou z rozmačkaných mravenců.


                                                         ZIMA

POCTIVÝ BUJÓN DĚDKA KRÁKORY

Zima je drzý vetřelec aneb horké polévky srkání zimu s kostí vyhání

Lesy i parky se zachmuřily nečasem a lesní zvěrstvo buď spí nebo se poflakuje kolem krmelců a kontejnerů. S přicházející zimou se do našich krajin jako každý rok slétají vrány a černí havrani. Tito inteligentní a houževnatí opeřenci posedávají na holé zemi klovají do sebe i kolem sebe, při tom pátrají po potravě a hlasitě krákorají. Jejich maso je tuhé a šlachovité, avšak vydatná polévka z něj uvařená posílí zimou zatížený organismus lépe než šťavnatý flák bifteku z mladého býčka

Recept na POCTIVÝ BUJÓN DĚDKA KRÁKORY

V sedícím davu černých opeřenců si vyhlédneme jedince na kraji. Nenápadně se přiblížíme a pomocí praku či hole ho znehybníme. Potom úlovek uložíme do igelitové tašky se kterou několikrát silně uhodíme o kmen stromu. Doma přineseného ptáka s tašky vyjmeme oškubeme a vykucháme . Vyňaté vnitřnosti rozemeleme a v míse smícháme s bílým jogurtem, přidáme česnek, muškátový oříšek, pepř, sůl, vaječný bílek a dle potřeby zahustíme drceným černým chlebem. Ze vzniklé hmoty vytvarujeme knedlíčky které zatím odložíme za okno. Pokud nemáme okno můžeme být i chladnička. Vykuchaného, nyní již neopeřence rozkrájíme dle jeho velikosti přibližně na 8 kompaktních kusů. Vložíme je do studené osolené vody, kterou přivedeme k varu. Přidáme připravené knedlíčky a vaříme je 10 minut Poté je vyjmeme a maso dále vaříme mírným varem nejméně 8 hodin. Pokud má polévka po uplynutí této doby temně hnědou barvu je hotova. Vyjmuté maso jemně nakrájíme na tenké vlasovité nudličky, spolu s ohřátými knedlíčky je vložíme do polévky a podáváme.

TIP: Pokud zamícháme do talíře polévky 1 decilitr horké domácí slivovice stane se vynikající prevencí proti zimním neduhům







r





 © 2019
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky